Co warto wiedzieć o wyciskarkach do warzyw i owoców?
4

maj

Co warto wiedzieć o wyciskarkach do warzyw i owoców?

Wyciskarki do owców cytrusowych. Sklepy oferują nam dzisiaj dwa modele wyciskarek do cytrusów: elektryczne i ręczne. Są wśród nich modele wykonane ze stali nierdzewnej, ceramiki, tworzywa sztucznego lub ze szkła.

Zanim kupimy wyciskarkę, zwróćmy uwagę, jaka jest pojemność pojemnika na sok. Są bowiem modele, w których zmieści się dwieście mililitrów soku, ale też takie z pojemnikami mieszczącymi nawet do jednego litra soku. Są także modele z pojemnikami pośrednimi, czyli z takimi, w których zmieści się 0,5 litra soku. Wielkość pojemnika dobieramy do ilości osób, dla których będziemy sok przygotowywać. Ich tym osób jest więcej, tym pojemnik także powinien być większy.

Typy wyciskarek. Na rynku dostępne są wyciskarki ręczne i elektryczne. Te pierwsze są małe, mają niewielką wagę. Sok wyciska się z nich używając siły własnych mięśni. Ze względu na niewielkie rozmiary oraz ze względu na to, że nie są zasilane energią elektryczną, zabierzemy je ze sobą wszędzie, nawet pod namiot. Wyciskarki elektryczne mają znacznie większe gabaryty. Wśród nich wyróżnia się dwa rodzaje: wyciskarki jedno- i dwuślimakowe.

 

rodzaje wyciskarek do soków

Moc wyciskarek do soku jest bardzo różna. Zdecydowana większość urządzeń przeznaczonych jedynie do wyciskania soku z owoców ma moc od stu do stu pięćdziesięciu Wat. Są jednak także wyciskarki, w których można przygotować sok także z warzyw. Mają one znacznie większą moc: 450 W. Wśród elektrycznych wyciskarek do soków są również elektryczne wyciskarki do cytrusów, ich moc także jest bardzo różna. 

Są takie, które mają zaledwie 20 W, ale również i takie o mocy 85 W. Elementem, na który warto zwrócić uwagę są sita i znajdujące się na nich ostrza. Materiał,z których je wykonano wpłynie na to, jaka będzie przepuszczalność sit. Ściany sit powinny być wykonane z mikrosiatki, a noże ze stali nierdzewnej. W dobrych modelach wyciskarek powinno znaleźć się przynajmniej kilka rodzajów sit, z których każde powinno mieć różną średnicę oczek. W najbardziej nowoczesnych można wymieniać wałki.

Gabriela Daniel

Dietetyk, sokoterapeuta.